Какво ни причиняват наднорменото тегло и затлъстяването

dieta-nadnormeno-teglo-(2)-23383-500x334

Когато имаме само няколко излишни килограма по тялото си, това не ни прави особено впечатление. Смятаме, че проблем няма и е въпрос на малко воля, подходящо събитие (нова година, плажен сезон, сватба и т.н.) и две-три седмици, за да ги свалим. Колко обаче е голяма крачката между няколкото килограма и наднорменото тегло? Световната статистика сочи, че все повече хора заболяват от наднормено тегло и затлъстяване. Безспорно доказана е връзката между тези две заболявания и загубата на трудоспособност, инвалидизацията,  преждевременната смърт и куп заболявания, с които ще ви запознаем малко по-късно.

Прекомерното натрупване на мазнини, и то в определени части от тялото ни, крие сериозни рискове за здравословното ни състояние. Наред с това зачестяват сведенията за тенденцията  все повече да се понижава възрастовата граница при децата, които боледуват от наднормено тегло или затлъстяване. Всичко това ни кара да ви посъветваме да подходите към проблема с повече съзнание и сериозност.

Здравословно ли е вашето тегло?

В наши дни широка практика е да изчислява индексът на телесната маса (ИТМ). Можете го направите сами като потърсите някоя от достъпните формули, по които се изчислява ИТМ. В момента, в който разберете, че теглото ви не отговаря на здравословните норми и сте попаднали в рисковата група, е задължително да предприемете мерки. Този тип калкулиране на здравословното тегло не е от най-прецизните, но може да ви ориентира най-общо на къде сте се запътили.

Какви са причините, които водят до наднормено тегло и затлъстяване?

Според съвременната медицина причините да натрупваме мазнини по тялото си са разнообразни. Част от тях са генетично обусловени, а други са свързани с околната среда, в която живеем; количеството, качеството и състава на храната, която приемаме; физиологични фактори – нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, нарушения в центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта; а също така и с психологически фактори – хранителни разстройства и посягане към храната като начин да се справим със стреса или депресията.

Не по-малко отговорен за здравословното състояние на човека е и съвременният начин на живот. Той предразполага към по-ниска физическа активност, заседнал начин на живот (тъй като много професии налагат това) и приема на храни с висока калоричност, но, за съжаление, не особено полезни. До натрупване на излишни килограми води и приемането на определени лекарствени медикаменти.

Какво ни причиняват наднорменото тегло и затлъстяването?

Споменахме, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до фетален край. Това обаче не става мигновено, а е свързано с постепенното и понякога необратимо влошаване на различните системи в човешкото тяло.

От излишните килограми страдат метаболитните процеси в организма ни – възможно е да се проявят инсулинова резистентност, хиперинсулинемия, захарен диабет тип 2, подагра и подагрозен артрит. Когато тялото ни се задъхва под натиска на непосилното тегло, страда и сърдечно-съдовата система. Хората с наднормено тегло или затлъстяване често страдат от различни сърдечни проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол, например. Освен това е научно доказано, че тези хора са изложени на висок риск от инфаркт на миокарда.

Когато страдате от наднормено тегло или пък затлъстялост, се повишава и рискът от влошаване на работата на нервната и дихателната системи и от развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според някои медицински проучвания, затлъстяването води и до някои видове рак.

Едни от най-видимите здравословни състояния, следствие на наднорменото тегло и затлъстяването, са свързани с опорно-двигателната система – остеоартрит, кокса вара, болест на Браунт, плоскостъпие и др.

И последно, но не и по важност, пренебрегването на натрупаните излишни килограми може да доведе до репродуктивни и тазови нарушения, кожни проблеми (сред които и така проблемните за жените стрии) и психологически проблеми.

Стъпка първа преди отслабването – детоксикацията

Всяка година, милиони жени от цял свят се подлагат на диети – през пролетта, през лятото, през есента и дори през зимата – защото суетата няма почивен ден. Много от тях, обаче, се увенчават с неуспех, тъй като или губят търпение, или се поддават на изкушенията или след врене се връщат в изходна позиция. Част от жените губят търпение, защото спазват диета една-две седмици, но резултатите са плачевни. Не защото не са ограничили хранителното си меню, напротив, спазват стриктно диетата си. Резултатите не идват, защото работата на системите в тялото им е нарушена. Токсините, които ни заобикалят всячески в съвременния свят и начин на живот, са натоварили така организма им, че той е неспособен да реагира адекватно на случващото се. Когато тялото ни не може да се справи с огромното количество токсини, то започва да страда на клетъчно ниво. Нарушава се оптималната работа на всички системи и органи, а това води след себе си поредица от леки и тежки заболявания. Типични симптоми на интоксикация са необяснима умора, раздразнена кожа, алергии, инфекции, торбички под очите, раздразнителен стомах, слаба имунна система, менструални болки, умствени смущения и много други.

images (4)

Какво представлява детоксикацията?

Детоксикацията е процес на прочистване на организма от токсините и неговата важност е засегната в много култури по света. Прочистването става, чрез спазването на хранителен режим. Той често включва меню от богати на фибри храни, плодове и зеленчуци, Прочети повече

Що е то балансирано хранене?

„Не ям на закуска, защото не чувствам глад”, „Нямам време”, „Ще се нахраня добре вечерта”, „Ще хапна на крак някъде по пътя”, „Взел съм си бисквити, ако огладнея”, „Мога и да не ям”, „Преядох и до края на деня няма да ям”, „Измислих си диета, цял ден ям само ядки”. Всички сме чували тези изречения. Те са част от порочната масова съвременна култура на хранене. За съжаление, много хора, млади и стари, не си дават сметка какво причиняват на организма си с такова поведение и отношение към храната. Причината често се крие във факта, че последствията от този тип хранене не идват веднага, отлагат се във времето, след което, обаче, може да сме навредили необратимо на здравето си. Затова, все по-често, и на фона на изключително замърсената и стресова среда, днес се говори за балансирано хранене. То снадбява организма ни с всички необходими витамини, минерали и други вещества, които стимулират и поддържат оптималната му работа.

diet1

С понятието балансирано хранене не ви раказваме за поредната строга диета, на която можете да се натъкнете в Интернет. В основата на този тип хранене стои информираният и съзнателен избор на храни, които са от полза за здравето ни. Освен това, става дума за многообразие от продукти и вещества, а това категорично отхвърля страховете за ограничаване на хранителното меню. Прочети повече

Гъбата Рейши – лекарството на легендарните вълшебници

reishi-mushroom-benefits

Преди две хилядолетия в Япония излиза книгата „Shinnoh Honsohkyo”, която се превръща в настолна книга за източната медицина. В нея се споменават 365 вида билки и гъби, класифицирани основно в три категории – „висококачествени” лекарства, „средни” и „прости”. Към „висококачествени” се числят т.нар. „растения на Бога”, те се прилагат за подмладяване и дълъг живот. Това са лекарствата на легендарни вълшебници. Към „средни” принадлежат тонизиращите лекове, а към „прости” – билките и гъбите, които лекуват конкретни заболявания. На първо място в списъка с „висококачествени” лекарства стои гъбата Рейши. Това не е случайно. Дървесната гъба е позната на човечеството вече четири хилядолетия. Характерна нейна особеност е, че в дивата природа намирането й било почти невъзможно. А когато някой я откриел, пазел в тайна местонахождението й. И така до 1972 година, когато японски фермер успява да я култивира. Оттогава насетне рейши се отглежда за производството на много лекарства. Прочети повече

Хлорелата гони токсините и укрепва имунитета, костите, мускулите и сърцето

024_spirulina_banner

Джинджифил, чесън, боровинки, авокадо, бадеми, ленено семе, куркума, канела, риган, розмарин, зелен чай, хлорела, спирулина, червено вино. Това са само част от суперхраните и суперподправките, чийто състав ги прави изключително благоприятни за здравето ни. Те са богати на антиоксиданти и десетки много полезни за организма ни вещества, сред които срещаме и фитонутриентите хлорофил и фикоцианин. Разликата между суперхраните е в конкретния им състав. Не си мислете, че е едно и също, дали ще ядете бадеми или ще слагате канела в млякото си. Всяка една суперхрана се характеризира със свой специфичен състав, който я прави уникална и подходяща за различни здравословни състояния. Прочети повече

10 неща, които не знаем за SAM-e

depressed-woman-400x400

SAM-e е един от съвременните, естествени антидепресанти и намира приложение при лечението на различни здравословни състояния. Пълното му име е S-аденозил-L-метионин и представлява молекула, получена от свързването на аминокиселината метионин с фактор, отговорен за производството на енергия, наречена аденозин трифосфат (ATP). Ключово предимство на SAM-e е, че не причинява страничните ефекти, присъщи за антидепресантите като  главоболие, безсъние, умора и сексуална дисфункция. В какви случаи можем да го приложим ще научите в следващите редове. Прочети повече

10 неща, които не знаете за морския магнезий

Магнезият е един от най-ценните елементи, които човекът трябва да си набавя ежедневно. Фактът, че той не се синтезира в човешкото тяло, ни задължава да се интересуваме от него повече, за да сме информирани в кои храни се съдържа, в какво количество и какви са дневните ни нужди от него. Един от начините да си набавим необходимия магнезий е като използваме хранителни добавки.

ElementСъвременният пазар предлага разнообразие от такива, но ние ви препоръчваме магнезия, извлечен от морска вода – той е с най-високо съдържание на натурален магнезий и повлиява благоприятно редица здравословни състояния.

1. Елементът магнезий е незаменим за правилното функциониране на нервната и мускулна системи.Оптималният прием на магнезий ежедневно, Ви гарантира по-добро здраве на костите, мускулите и нервната система. Магнезият има свойството да нормализира състоянието на цялата нервна система. Когато елементът е в недостатъчно количество в тялото ни, започваме да се уморяваме по-бързо, ставаме раздразнителни и сънят ни се нарушава.

Прочети повече

Аронията – малките плодове крият големи възможности

В наши дни аронията намира благоприятни условия за виреене у нас. Тя е пренесена в страната ни в края на XIX в., а оттогава насетне многобройните й лечебни приложения се увеличават. Родината на многогодишното растение е Северна Америка, но изследвания сочат, че българската природа допълнително обогатява полезните активни съставки на плодовете и.

Аронията се нарежда сред суперплодовете – това са естествени функционални храни, които съдържат във висока концентрация редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри, омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини – А, Е, С и група В и минерали. Конкретно, плодовете й са смятани за изключително полезни и намират жироко приложение при лечението на различни здравословни състояния, заради разнообразния им химичен състав.

aronia_wlasciwosci2

Прочети повече

Епимедиум – виаграта на предците, цяр срещу безплодието

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всеки десети мъж на възраст над 21 години изпитва затруднения в половия си живот, а всеки трети мъж над 60 години въобще не е способен да осъществява полов акт. Еректилната дисфункция се превръща във все по-чест, а понякога и неизбежен проблем за съвременния мъж. Сред основните фактори за това са ежедневният стрес, прекомерната употреба на алкохол, пушенето, замърсената околна среда…и др. Всички те влияят не само на физическото здраве на мъжа, но и на емоционалното- изразено в лошо настроение, депресия и липса на полово влечение.

Епимедиум  и секс

В опит за намиране на решение на деликатния проблем мъжете и жените често посягат към различни синтетични медикаменти, които обаче носят със себе си нежелани странични ефекти – главоболие, проблеми със сърцето и стомашни разстройства. Търсейки най-новите продукти и „върхове” на съвременните технологии, забравяме да почерпим от мъдростта на предците ни. А там, няколко хилядолетия назад, откриваме Епимедиум – „златото” на Китай и Япония. Прочети повече

Вит Д3 – приятел и помощник за цял живот

Съществуват няколко мастноразтворими витамини. Един от тях е витамин Д. Той е важен за човека, не само защото играе ключова роля при формирането и растежа на костите и зъбите от най-ранна възраст, но и защото ни предпазва от редица заболявания.
Когато говорим за витамин Д, трябва да имаме предвид, че става дума за група от витамини. Най-важните сред тях са витамин Д2 и витамин Д3. Последният още е познат като холекалциферол и се синтезира в кожата под действие на UVB лъчите. Естественото съдържание на витамин Д в организма на възрастния човек варира между 30.0 и 74.0 мг/мл, като препоръчителният дневен прием е 0,02 мг за възрастни и 0,10 мг за децата.

0805p44c-vitamin_d-l
Любопитен момент от историята на витамин Д е, че той е открит през 1782 г., но бива изолиран едва преди около век. Именно тогава стават известни превантивната му роля в борбата с рахитоподобните състояния и благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система. Въпреки че можем да си набавим мастноразтворимия витамин чрез храната (той се среща в рибеното масло, яйцата, черния дроб, кравето масло и мляко, зелето, спанака), в наши дни са често срещани случаите на недостиг на витамин Д в организма. Причина за такова състояние могат да бъдат редица обстоятелства – липсата на достатъчно слънце (особено през есента и зимата), с какви дрехи ходим навън, използваме ли прекомерно Прочети повече