Бабини зъби срещу женско и мъжко безплодие

babini-zabi

До 800 метра надморска височина в планините Витоша и Люлин расте билка, която може да помогне на много семейства с репродуктивни проблеми. Тревожната статистика на двойките, които изпитват проблеми със сдобиването с наследник по естествен път, е повод да се обърнем към природата за естествен начин за лечение на безплодието.

В билката бабини зъби се съдържат много лечебни съставки – стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенинът диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, β-ситостерол, стигмастерол и кампестерол, флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин, алкалоиди от харманов тип и др.

Екстрактът от сока на билката представлява мощен и ефективен нехормонален препарат за засилване на потенцията и сексуалното влечение и е средство срещу мъжко безплодие. За мъжката потенция отговаря хормонът тестостерон. Изследвания сочат, че е по-безопасно не да се въвежда в тялото готов тестостерон, а да се помогне на организма сам да произвежда хормона. Екстрактът от бабини зъби увеличава производството на тестостерон чрез стимулиране на работата на хипоталамуса и хипофизата и посредством усилване на изработването на хормона лютеин, който е отговорен за тестостерона.
Многогодишни клинични изпитания са потвърдили високата ефективност на екстракта от билката бабини зъби при лечението на различни видове импотентност. Билката притежава свойството да стимулира работата на половите жлези, да нормализира хормоналния фон, да активира сперматогенезата и да повишава потенцията.

В народната медицина на Изтока и Запада бабини зъби се прилага както при мъже, така и при жени. Приемът на билката от жени след навършване на 30 години е препоръчителен, тъй като бабини зъби се отразява добре върху работата на хипофизата, като възстановява баланса на синтеза на естроген, тестостерон и прогестерон.

Билката бабини зъби е полезна за нежната половина на света и с друго ценно свойство. Тя помага при нередовна менструация и менструални болки, а за кърмещите жени идва на помощ, като стимулира производството на кърма. Настойки от билката се пият при хронично възпаление на половите органи при мъжете и жените.

Благотворното въздействие на едногодишното растение бабини зъби не се изчерпва само с нормализиране работата на половата система на човека. В народната медицина билката се използва успешно при лечението на мигрена, невралгия, бронхит, спазми на жлъчните пътища, стомаха и червата и др.
Активните компоненти в билката имат диуретично действие, като спомагат за извеждането на излишните течности от тялото, възпират образуването на камъни в бъбреците и атеросклерозата на кръвоносните съдове. Растението бабини зъби влияе благоприятно върху сърдечносъдовата система: регулира съкратителната способност на миокарда, подобрява коронарното кръвообращение и намалява вискозитета на кръвта.

Билката бабини зъби е ценна и за хората, които имат проблеми със стомаха. Растението притежава противовъзпалително действие, стимулира образуването на стомашен сок и подобрява перисталтиката на червата.

На прага на есента и зимата
Едногодишното растение оказва общоукрепващо действие върху човешкия организъм. Билката съдържа витамин С и помага при настинка, простуда, вирусни заболявания и главоболие.

Противопоказания:

Билката Бабини зъби не се препоръчва като лечебно средство при понижено артериално налягане. Приемът й следва да се осъществява със знанието и след консултация с лекар.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

Отново на работа

Image1_1

Лятната почивка свърши, а Вие се усещате извън релси. Нямате нужната енергия, мислите Ви хвърчат в друга посока, а усещането, че и тази година не успяхте да си дадете заслужена почивка, прави настроението Ви мрачно.

Причини за следотпускарския синдром

Не ни е посилно да изясним всички причини за депресията и нервността след годишния отпуск, но условно специалистите очертават три основни причини:
Първо, продължителността на почивката. Прекалено краткият отпуск не дава възможност за пълноценна почивка и възстановяване на силите. Прекалено дългият отпуск, от своя страна, прави завръщането към работния ритъм много трудно и болезнено. Според учените оптималният срок на почивката трябва да е три седмици. През първата седмица организмът се адаптира към новия режим, през втората се отпуска, а през третата плавно се завръща към обичайния начин на живот. Минималният срок на отпуската трябва да е две седмици – по-кратка почивка е предпоставка за следотпускарска депресия.

Втората причина да развиете синдрома е свързана с биологичните ритми. Вътрешният часовник е тънка и чувствителна конструкция, не я пренебрегвайте!
Третата причина е напълно субективна. Прекалено големият контраст между лекия отпускарски начин на живот и активния и стресиращ работен ритъм оказва своето влияние върху човешката психика.

Как бързо да се настроим на работен режим

Съществуват много начини, но само Вие можете да разберете кой е най-подходящият за Вас. Затова ще Ви предложим няколко варианта, които да изпробвате!

1. Завръщането от плажа или планината към работното място трябва да стане без капка съжаление. Настройте се позитивно и възвърнете интереса към работата си

2. Веднага след стъпването в офиса помислете къде и как ще прекарате следващата си почивка. Планирането ще Ви позволи да отвлечете вниманието си от критичната ситуация.

3. Аклиматизацията след почивка е неизбежна. В съчетание с депресия тя може да навреди на организма, като провокира изостряне на хронични заболявания или отслабване на имунната защита. В такива моменти можете да подпомогнете организма си с хранителна добавка като real SAM-e. Естественият антидепресант повлиява благоприятно симптоми като депресия, понижено настроение, умора, тревожност и стрес.

4. Завърнали се от лятната ваканция, отделете повече време за почивка. Да, звучи някак не на място, но в този момент трябва да си осигурите здравословен сън. Наспивайте се и спазвайте определен график през деня. Така ще настоите организма си на работен режим. Ако трудно заспивате или пък имате нервен сън, препоръчваме Ви Мелатонин Ликуид. Той осигурява пълноценен сън, като регулира ритъма на бодрост и сън.

5. Разбира се, няма как да не обърнем внимание на храненето. Заложете на зеленчуци, млечни продукти и черен шоколад в разумни количества – той подобрява настроението.

6. Специалисти съветват да планираме още два-три почивни дни след връщането от почивка. Този на пръв поглед кратък период е напълно достатъчен, за да задоволи необходимостта от адаптиране към обичайния начин на живот. Пристъпването към работа трябва да бъде постепенен и плавен процес, без излишно втурване към ежедневните задачи.

7. Започвайте работния ден със стриктно съставен план за изпълнение.

8. Спестете си излишното натоварване. Върнали сте се от почивката, но това не означава, че сега е точният момент да оповестите завръщането си на всички роднини и приятели. Докато Ви е нямало, може да са се случили много добри, но и лоши неща, спестете си излишното емоционално и психическо натоварване, идващо от проблемите на другите. За всяко нещо има подходящо време!

В случай че се чувствате напрегнати и не можете да се справите със стреса от връщането на работното място и края на летния отпуск, заложете на хранителна добавка като „Релакса”. Тя тонизира и успокоява нервната система, подобрява съня и общото психическо състояние.

Сушените плодове и ползите от тях за здравето

susheni-plodove

Сушените плодове са истински природен концентрат от полезни вещества. В тях няма оцветители, стабилизатори, емулгатори, нитрити или пък изкуствени добавки. Навярно смятате, че сушените плодове са по-бедни на витамини и други ценни хранителни вещества от пресните, но това съвсем не е така. Наистина при изсушаването се губи част от витамините, но ценни микроелементи, като калция, желязото, натрия и магнезия, а също така пектинът и фибрите, се запазват напълно.

Прочети повече

Лекуваме зимните болести през лятото

happy

Китайска народна мъдрост гласи, че лечението на зимните болести следва да започне още през лятото. Възможно ли е това? Да, като се погрижим имунната ни система да е готова за вирусната атака.

Един от лесните и достъпни начини да се преборим с болестите през зимата е да приемаме редовно пробиотици. Става дума за живи микроорганизми, които подобряват микрофлората на организма и укрепват имунната система. Научни изследвания сочат, че пробиотиците облекчават състояния на лактозна непоносимост, а също така са ефективни срещу газове, диария и други храносмилателни проблеми. Тъй като пробиотиците не са постоянен обитател на човешката микрофлора, задължително е да се приемат редовно.
5 лесни начина да си набавим повече пробиотици

Прочети повече

Етеричните масла – свойства и приложение

Противомикробно, антисептично, противовъзпалително, а в някои случаи и противовирусно, имуномоделиращо и антиоксидантно – тук споменаваме само част от въздействията на етеричните масла върху човешкия организъм. Освен това етеричните масла се използват успешно като регулатори на емоционалните състояния, влияят благоприятно върху нервната система и психиката и притежават изразени козметични и дерматологични достойнства.

EssentialOilsMarch132013900-850x563

Историята на приложението на етеричните масла започва от дълбока древност. Терапевтичните им свойства са били известни още 3 000 години пр. Хр. в Египет, а по-късно и на древни цивилизации като Индия, Китай и Гърция. Запазена е рецептата на Клеопатра срещу безсъние – листенца рози във възглавницата. Древните египтяни са използвали етерични масла при религиозните си ритуали. Те вярвали, че колкото по-силен аромат излъчват, толкова по-близо ще бъдат до боговете. Прочети повече

Лятото е най-неподходящото време за подуване

С увереност можем да кажем, че за много хора лятото е най-очакваният сезон в годината. Причините за това са много – тогава има повече слънце, светлата част от деня е по-продължителна, а това е предпоставка за по-приятно и вълнуващо прекарване на часовете след работа. Разбира се, лятото е и основният сезон, в който използваме платения си годишен отпуск.

Уви, топлите месеци в годината се свързват и с не толкова приятни явления – именно тогава се отключват редица здравословни неразположения. Част от тях са свързани с нарушения във водно-солевия баланс в организма ни. Можете да разпознаете проблема по това, че в горещото време обувките ви отесняват, пръстите и лицето ви се подуват, след консумация на определени храни чувствате, че коремът ви е подут и т.н. Често подуването е съпроводено с усещане за стягане в засегнатата област. Освен това кожата над подутата зона е стегната, лъскава и при натискане с пръст се образува вдлъбнатина. Прочети повече

Комбуча – живата напитка за добро храносмилане и детоксикация.

В днешно време преживяваме едно завръщане към лечебни практики произхождащи от природата, както и към продукти и храни с натурален произход – отхвърлят се индустриално произведените пакетирани продукти. Това би могла да бъде и една от причините за голямата привлекателна сила и обаяние, които носи здравословната напитка наречена Комбуча.

StoneFence-001-de1

Голям брой лекари и учени са насочвали вниманието си към този древен елексир, като природно лечебно средство и нейните ефекти. Има налични многобройни научни изследвания по отношение на комбуча. Те говорят за нейната терапевтична ефективност базирана на наличието на глюконова киселина, глюкуронова киселина, млечна киселина, оцетна и др. киселина, дрожди, ензими, пробиотици, витамини от група В и витамин С. Доказано е, най-вече от руски изследователи, че много от нейните компоненти притежават антибиотични и детоксикиращи свойства, които играят ключова роля в биохимичните процеси в организма.
Прочети повече

Пощадете косата това лято!

Коса - грижа за косатаЛетният сезон започна и много хора с нетърпение очакват първия ден от годишния си отпуск. В мислите си те вече са заровили стъпала в пясъка, освежават се на плажа с коктейл в ръка и четат интригуваща книга. Идилията си отива мигновено, щом помислим за рисковете, които крие лятната почивка, когато не сме информирани добре. Адекватната подготовка и съзнателното и отговорно отношение към здравето обаче са вашият ключ към безметежното и щастливо лято.

Прочети повече

Бременна съм, дайте ми магнезий!

Бременна женаЧовешкият организъм не произвежда сам микроелемента магнезий – следователно единственият начин да си набавите ежедневната норма от него е да консумирате редовно храни, богати на магнезий, и/или да приемате хранителни добавки.

Изпитва ли организмът ви недостиг от минерала? Няколко признака сочат, че имате нужда от повече магнезий:

  • гадене, повръщане и загуба на апетит;
  • бързо настъпваща умора, слабост на тялото и проблеми със съня;
  • мускулни спазми;
  • проблеми с паметта;
  • депресия;
  • усещане за студ, без да са налице обективни причини за това.

Прочети повече

Зърнастец – билката, която се грижи за теглото ни

 

Зарсена - отслабване

 

Обикновено се смята, че зимните месеци са най-критичните за теглото – поради студеното и сиво време, по-малкото светли часове през деня и склонността да се скрием на топло у дома. Практиката показва, че лятото е не по-малко рисково за здравословното тегло и много хора след веселото и безгрижно лято се оказват напълнели с няколко килограма.  За да се разхладим в лятната жега, често посягаме към освежителни коктейли – през деня на основата на сок, а вечер – на алкохол. И в двата варианта приемаме повече калории, отколкото предполагаме. Други популярни продукти през лятото са сладоледът, гевреците и поничките по морето, храни като кроасани, вафлички, сандвичи, хот-дог, изядени набързо с едничката цел да не ни стане тежко. В края на деня, когато температурите вече са се понижили, решаваме да компенсираме „гладуването” и вероятността да преядем е голяма. Този порочен кръг продължава поне четири месеца – като започнем от юни, през юли и август, та до септември, който през последните години се оказва изключително приятен и топъл за ползотворна почивка и разходки. Прочети повече